Прашај го градоначалникот

Новости И АКТИВНОСТИ

Јавен Литературен конкурс

14/12/2021

Распишување на ЈАВЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС по повод одбележувањето на "Ден на Општина
...
Повеќе

Ликовен конкурс

14/12/2021

Распишување на ЈАВЕН ЛИКОВЕН КОНКУРС по повод одбележувањето на "Ден на Општина Лозово"
ОДЛУКА
За распишување
...
Повеќе

Општина Лозово

Лозово постоело уште пред XIV век познато под името Петковица, наречено по старата црква “Св.Петка” , која по доваѓањето на турците била претворена во џамија…

Општина Лозово

Лозово постоело уште пред XIV век познато под името Петковица, наречено по старата црква “Св.Петка” , која по доваѓањето на турците била претворена во џамија…

Општина Лозово

Лозово постоело уште пред XIV век познато под името Петковица, наречено по старата црква “Св.Петка” , која по доваѓањето на турците била претворена во џамија…

Општина Лозово

Лозово постоело уште пред XIV век познато под името Петковица, наречено по старата црква Св.Петка , која по доваѓањето на турците била претворена во џамија

На територијата на Општина Лозово се наоѓа културно наследство кое носи одбележје на народностите коишто живееле на оваа територија. Најстар објект откриен на оваа територија е црквата Св.Ѓоргија во с.Ѓуземелци, која потекнува од 16-иот век. Свој белег оставило и турското население со неколку теќиња и џамии, кое на овие простори живеело до 1960год. Од поновата историја е црквата Покров на Пресвета Богородица во с.Каратманово и црквата Св.Петка во Лозово, чија што изградба е во завршна фаза.

Името Лозово е добиено во 1975 кое ги симболизира големите плантажи со лозови насади.

Повеќе информаци
0
Задоволни Граѓани
0
Текст
0
Новини
0
Награди

Општина Лозово

ул. Маршал Тито бб

+389 32 458 458

opstinalozovo@opstinalozovo.gov.mk

Пон - Пет: 7:30 - 15:30

Последни новости

Асфалтирање на 10 улици

 Изградба на бушотинас за бунар во село дорфулија

Фасада на ООУ ММ Брицо

Следете не

Copyright © 2018. Сите права се заштитени. Designed by Elkom Group | www.elco.eu.mk